Har lest: "Ung jente, voksen mann", "Evig søndag" og "Orange is the new black, my year in a woman's prison"

av henholdsvis Eline Lund Fjæren (utgitt 2013), Linnéa Myhre (utgitt 2012) og Piper Kerman (utgitt 2013).

Med sommerferie fra lærerjobben min blir det litt ekstra tid til lesning, og det er stas. De to første bøkene har jeg lest på mannens Samsung-tablet, lånt gjennom Ebokbib-lån, mens den siste romanen lånte jeg på engelsk fra Deichmanske. 

Jeg har ikke tenkt til å si så mye om de to første romanene. De var lette å lese, selv om tematikken ikke nødvendigvis er enkel. Jeg avsluttet Evig søndag for over to uker siden, og dermed er den ikke like friskt i minne som Orange.., som jeg avsluttet i går. I tillegg vil jeg si at jeg leste romanene litt i overkant raskt, og når man leser på senga før leggetid tror jeg ikke man får med seg riktig alt. 

Orange is the new black er for mange først og fremst navnet på en kjent Netflix-serie som kom i fjor. Hittil har det kommet to sesonger av serien, ny sesong kommer neste vår. Den omhandler 35åringen Piper Chapman som sitter i fengsel for smugling av narkopenger. Serien baserer seg på den virkelige historien til Piper Kerman. Romanen hennes om fengselsoppholdet danner grunnlag for serien, selv om innholdet i serien flere steder er svært annerledes enn det som blir beskrevet i Kermans bok. Jeg leste som sagt romanen på engelsk, noe som i all hovedsak gikk greit. Jeg merket av jeg innimellom ikke forsto betydningen av hva hun ønsket å få frem, rett og slett fordi vokabularet mitt ikke er stort nok.

Romanen skildrer livet i kvinnefengselet Danbury som ligger i staten Connecticut, nordøst for New York. Gjennom Kermans skildringer får man tydelig en følelse av at fengselstilværelsen er allsidig. Hun opplever oppriktig varme og vennlighet fra medfanger, der markeringer av bursdager og høytider foregår etter egne ritualer. Samtidig er hun fratatt all frihet, og vet at det er de ansatte i fengselet som sitter med all reell makt.

Romanen kan leses som en kritikk av det amerikanske fengselsvesenet. Underveis presenterer Kerman tallmateriale som viser hvor mange innsatte det finnes i USA, og hvor mange som er involvert i selve rettssystemet også etter at de er sluppet fri fra soning. Hun reflekterer rundt sin egen posisjon; hvit kvinne i 30årene som har studert, som har ressurssterk familie. Mange reagerer med overraskelse over at "en som henne" er satt inn, og hun vet at behandlingen hun får gjerne er bedre enn det f.eks en afroamerikansk kvinne uten økonomi og utdannelse får. Romanen var interessant lesning av den grunn, den gav et bilde av fengselssystemet i USA (sett gjennom Kermans øyne). I tillegg var den interessant å lese fordi jeg har sett Netflix-serien, og elsker sammenlikning av bok/film, bok/serier. Anbefales? Ja! 

På leselista i sommer står litt av hvert, blant annet Søstrene Makioka ,en "svær gærning av en roman", Guillous Mellom rødt og svart (fortsatt ikke lest) og ungdomsromanen Perfekt kjemi. I tillegg venter jeg på Godt nok for de svina av Anita Krohn Traaseth på Ebokbib-lån. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

drømmeland

drømmeland

29, Oslo

Lærer i Oslo-området. Bruker bloggen først og fremst som et bibliotek, en form for arkiv der jeg holder oversikt over bøkene jeg har lest. Du finner meg også på http://bokelskere.no/Ingeborgb

Kategorier

Arkiv

hits