Har lest: Beretningen om et varslet mord

av Gabriel Garcia Marques. Utgitt (først) 1981. 

Dette står på Bokklubbens sider:

Beretningen om et varslet mord ble utgitt i 1981, kort tid etter at den opposisjonelle forfatteren hadde fått politisk asyl i Mexico. Fortelleren i boka er en sannhetssøkende rapportør som forsøker å rekonstruere omstendighetene rundt en bestialsk utført blodhevn. Et bryllup blir feiret, men på bryllupsnatten sendes bruden tilbake til foreldrene når ektemannen finner ut at hun ikke er jomfru. Familien er vanæret, bruden trues til å oppgi et navn, og en gammel latinamerikansk æreskodeks - machismo - tvinger brødrene hennes til å drepe den antatt skyldige. Før morgenen gryr, vet alle unntatt offeret hva som skal komme til å skje, og ingen er i stand til å hindre det. Den knappe fortellingen bygger på en virkelig hendelse fra 1950-tallet, forfatteren deltar selv som vitne og kronikør i romanhandlingen.

Beretningen om et varslet mord kom i et førsteopplag på over en million eksemplarer og ble snart oversatt til nær sagt alle språk. Om den ikke er blant forfatterens mest voluminøse verker, er den likevel blant hans mest fascinerende og karakteristiske fortellinger; spennende, rørende, tankevekkende, politisk, humoristisk - og nettopp: realismo magico.

Min oppfatning av en bok blir gjerne farget av andre bøker jeg har lest i samme periode. Jeg leste Fugletribunalet ferdig i samme periode som jeg leste denne romanen, og derfor skuffet denne romanen meg. Jeg kjedet meg i grunn litt mens jeg leste. Jeg elsket Fugletribunalet, og likte spesielt godt at Ravatn holdt oss på pinebenken så lenge. Hva ville skje? I Beretningen om et varslet mord er det meste kjent. Den antatt skyldige vet vi navnet på, det samme gjelder navnene på de som skal drepe han. Jeg skjønner at selve handlingen ikke skal stå i fokus, det er temaet den latinamerikanske æreskodeksen som skal. Ikke minst melder spørsmålet hvorfor gjør ingen noe? seg underveis. Hvis alle vet at en mann skal drepes, hvorfor er det ingen som stoppet gjerningsmennene? 

Denne var en smal, liten sak, som er forholdsvis lettlest. Romanen tar for seg en viktig tematikk, men blir nok forholdsvis lett glemt. 

Nå leser jeg på Mirakel, mens Song for Eirabu ligger og venter. På Ebokbib har jeg lånt den siste til Roy Jacobsen, men den tror jeg ikke jeg rekker før lånetiden er ute. 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

drømmeland

drømmeland

29, Oslo

Lærer i Oslo-området. Bruker bloggen først og fremst som et bibliotek, en form for arkiv der jeg holder oversikt over bøkene jeg har lest. Du finner meg også på http://bokelskere.no/Ingeborgb

Kategorier

Arkiv

hits