Har lest: En trekanthistorie

av Julian Barnes. Utgitt 1993 (norsk utgave).

Denne romanen handler om Stuart, kona Gillian og Stuarts bestekompis Oliver. Stuart og Oliver er ulike, men likevel gode kompiser som har holdt sammen siden de var barn. Når Stuart gifter seg med Gillian, faller Oliver også for henne. Hva skjer når Oliver viser sine følelser for kompisens kone?

I romanen får de tre fortelle hver sin side av saken, ved at handlingen veksler mellom alle tre. I tillegg får vi høre nabokona, Gillians mor og far, Stuarts venninne og en blomsterselger fortelle underveis. Synsvinkelen er en 1.person jeg-forteller, og stadig henvender fortelleren seg til oss som leser. Eller er det kanskje forfatteren som henvender seg til oss?

Dette var en bok jeg vanligvis ville ha lagt fra meg, og det gjør jeg sjeldent. Den skal diskuteres i litterraturklubben min om noen timer, og jeg er spent på om de andre har fått noe mer positivt ut av den enn det jeg har fått. Jeg får ingen sympati med noen av hovedpersonene, og i hvert fall ikke Oliver. Hans person fant jeg rett og slett irriterende, der han henviser til litteratur, trekker inn franske og andre språks gloser, og stiller spørsmål ved livets eksistens. Han fremstår som veldig merkelig. Stuarts historie tar etter hvert en uventet retning, og han forsvinner litt etter hvert. Jeg trodde at han skulle være den tydelige hovedpersonen. Gillian skjønner jeg meg heller ikke på, spesielt mot bokas slutt. Mulig det er noen deler av plottet som gikk meg hus forbi, for plutselig har handlingen hoppet noe i tid, og nye elementer har kommet inn. 

Hvis du liker at personene henvender seg til deg, og at handlingen presenteres gjennom flere "fortellere", da er kanskje dette noe for deg. Men ellers. Næh.

En av fordelene med boka var den kunne leses som e-bok, direkte fra bibliotekets side. Da slapp jeg bestilling fra andre bibliotek, og jeg har kunnet lese den på mannens tablet. 

Neste bok ut? I bokklubben skal vi nå lese Beretningen om et varslet mord av Gabriel Garcia Marques. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

drømmeland

drømmeland

29, Oslo

Bok. Bøker. Elsker å lese! Rett og slett. Bloggen er mitt bibliotek, en form for arkiv der jeg holder oversikt over bøkene jeg har lest. Du finner meg også på http://bokelskere.no/Ingeborgb

Kategorier

Arkiv

hits