Har lest: Himmelarkivet

av Gaute Heivoll. Utgitt 2010.

Om romanen fra Tiden norsk forlag:

Klokka seks om morgenen, den 10. januar 1945, ble Louis Hogganvik arrestert i sitt hjem av det tyske sikkerhetspolitiet. Under streng bevoktning ble han ført til Arkivet, Gestapos beryktede hovedkvarter i Kristiansand. Ni dager seinere tok Louis Hogganvik sitt eget liv ved å svelge biter av madrassen han sov på. 

Hva skjedde på Arkivet?
Gaute Heivoll kom ved en tilfeldighet over historien om Louis Hogganvik. Han begynte å undersøke den nærmere. Hva skjedde i løpet av de ni dagene på Arkivet? Hva var det som brakte Hogganvik inn i den dype fortvilelsen forut for selvmordet? Og hvordan gikk det med kona hans ? Theodora ? som satt igjen med så mange ubesvarte spørsmål? 

Glemsel, skam og sårbarhet
For å nærme seg gåtene omkring Louis Hogganviks endelikt, fletter romanen inn flere ulike fortellinger: den gripende kjærlighetshistorien om Louis og Theodora, Gaute Heivolls egen familiehistorie, og ikke minst, historien om Birgit, Louis' og Theodoras datter, som ikke har snakket om farens skjebne på over seksti år. 
  
Himmelarkivet handler om glemsel, om livets sårbarhet, og om skammen som gjør det så vanskelig å nærme seg tilværelsens smertefulle sider. Romanen løfter fram en tragisk menneskeskjebne, og viser at tiden dessverre ikke alltid makter å lege alle sår. 

Denne romanen plukket jeg med meg fra biblioteket fordi teksten bakpå og bildet foran appellerte til meg. Nå om dagen holder 9.trinnselevene mine på med 2.verdenskrig, og Heivolls roman handler nettopp om dette. Jeg sluker serier, romaner, klipp, film og nyhetsartikler om temaet, og nå også Himmelarkivet.

I løpet av de tretti første sidene tenkte jeg flere ganger at dette ikke ville bli interessant. Jeg opplevde at Heivoll gjentok seg selv, om og om igjen. Annenhvert kapittel handler om Heivoll, annenhvert om familien til Louis Hogganvik, mannen som tok livet av seg under fangenskap i 1945. Etter hvert løsnet det for min del, og når Heivoll legger til flere sider ved historien, blir jeg også mer engasjert. Er det noe jeg har store problemer med å forstå er det hvordan noen kunne (og fortsatt kan) begå grusomheter som f.eks torturering. Det er mange områder ved nazismen og 2.verdenskrig jeg har store problemer med å lese om eller se klipp av, nettopp fordi jeg synes det er så fryktelig mange forferdelige historier fra perioden. Hoggansviks historie er sikkert ikke unik, og det er vanvittig trist å tenke på. Tenk på alle de som mistet noen, eller som mister noen, uten at man får svar på hva som har skjedd?! 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

drømmeland

drømmeland

29, Oslo

Bok. Bøker. Elsker å lese! Rett og slett. Bloggen er mitt bibliotek, en form for arkiv der jeg holder oversikt over bøkene jeg har lest. Du finner meg også på http://bokelskere.no/Ingeborgb

Kategorier

Arkiv

hits