Har lest: Da duene forsvant

av Sofi Oksanen. Utgitt 2013 (i Norge)

Om romanen hos Oktober forlag:

Da duene forsvant er en stor fortelling om okkupasjon, motstand og forræderi; om et ulykkelig ekteskap; om kjærlighet og farlige forbindelser; om modige og svikefulle valg.

Handlingen foregår i Estland under og etter andre verdenskrig. I 1941 jages sovjetmakten ut av landet, og tyskerne blir de nye okkupantene. Tre år senere gjenerobrer sovjetstyrkene makten. På 60-tallet er kommunistregimet fast etablert med sitt nett av kontrollører og overvåkere.

Tre personers liv er i sentrum: Motstandsmannen Roland kjemper for et fritt og uavhengig Estland. Hans fetter Edgar er kameleonen som alltid går dit makten er, og kan skifte identitet og lojalitet uten å nøle. Juudit er ulykkelig gift med Edgar, forelsker seg i en tysk offiser, og har bånd til den idealistiske Roland. 

Dette er årets første roman i litteraturgruppa mi. I begynnelsen gikk det sakte, så sakte, men etter hvert så løsnet lesingen. I etterkant var jeg ikke helt fornøyd. Roland, som man egentlig tenker man skal høre mye om, får vi først og fremst vite noe om gjennom Juudit og Edgar. Mysteriet rundt Rosalie, Rolands kjæreste, blir først oppklart i bokas to siste sider. Underveis slet jeg litt med å henge med, for forfatteren hopper mellom 40- og 60-tallet, og Edgar skifter navn underveis, alt etter hva han jobber med, og hvem han jobber for. Et stort pluss ved romanen er at den sier noe om hvordan de baltiske landene, og særlig Estland, opplevde okkupasjonen av tyskerne, og senere sovjeterne. 

 


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

drømmeland

drømmeland

29, Oslo

Bok. Bøker. Elsker å lese! Rett og slett. Bloggen er mitt bibliotek, en form for arkiv der jeg holder oversikt over bøkene jeg har lest. Du finner meg også på http://bokelskere.no/Ingeborgb

Kategorier

Arkiv

hits