Har lest: Odinsbarn

av Siri Pettersen.

Jeg er i grunn ikke den som kan så mye om mytologi uansett opprinnelse (norrøn, gresk). Likevel satte jeg meg tidlig opp på venteliste hos Deichmanske for å få denne romanen. Denne Odinsbarn ble godt mottatt hos bloggerne som leste forhåndseksemplarer, og jeg ville derfor også lese denne. Romanen er i utgangspunktet rettet mot ungdom, men som lærer og som en som er glad i å lese, var denne romanen et naturlig valg. Jeg mener at Odinsbarn godt kan leses av voksne.

Odinsbarn er en lang roman på over sekshundre sider. For en del av ungdommene jeg har vil denne romanen bli ekskludert nettopp på grunn av lengden. Likevel vil kanskje inneholdet friste, og få tvilere til å velge den likevel. Underveis tenkte jeg på både Harry Potter, Game of Thrones og Twilight mens jeg leste, litteratur/serier/filmer som kan engasjere både jenter og gutter. 

Man blir godt kjent med Hirka Halelaus underveis, i tillegg til Rime og dritten Urd. Fokuset underveis skifter mellom disse tre, men Hirka er hovedpersonen og mest i fokus. Rime og Hirka kommer fra forskjellige familier (og verdener) og har helt forskjellige oppgaver i livet. Likevel trekkes de mot hverandre, og er avhengige av hverandre. Hvordan skal det da gå når Hirka representerer noe som er ondt og farlig? Hva er Urds prosjekt?

Det er lett å la seg engasjere av handlingen. Språket er enkelt, og oppbyggingen det samme. Det jeg slet litt med var alle stedsnavnene og navnene på personene, men dette kom seg etter hvert. I tillegg hjalp det at det er lagd et kart i boka som man kan se på. Det er litt pinlig, men jeg skjønte kanskje ikke alt som skjedde. De blinde? Rådet som skjulte Seeren? Hirka må tilbake til den andre verdenen? Mennskr? What? Hun er et Odinsbarn? Nei, her var det ett par ting som gikk litt trått for meg. Jeg velger å legge skylden på at jeg ikke kan noe om mytologi, og ikke har lest annen fantasy basert på dette. Mulig jeg skal lese den en gang til for å nøste opp i trådene. Selv om det er noen løse tråder i handlingen, sitter jeg igjen med et godt inntrykk, og jeg kommer til å anbefale denne boka for elevene mine som går på 9.trinn. De vil ikke ha noe problem med å lese den, og kanskje man kan diskutere tematikken i boka? Spørsmålet er om de gidder å vente i bibliotekskø for å lese romanen. Odinsbarn er jo rimelig populær!  

Jeg skal helt sikkert lese de to andre romanene om Hirka (i serien Ravneringene). Det blir spennende å se hvor lang tid det tar før oppfølgeren kommer, og om den vil bli like godt tatt imot. I mellomtiden skal jeg bestille Song for Eirabu, og begynne på Sofi Oksnanens Da duene forsvant (skal leses i boksirkelen jeg er i). 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

drømmeland

drømmeland

29, Oslo

Bok. Bøker. Elsker å lese! Rett og slett. Bloggen er mitt bibliotek, en form for arkiv der jeg holder oversikt over bøkene jeg har lest. Du finner meg også på http://bokelskere.no/Ingeborgb

Kategorier

Arkiv

hits