Har lest: Det finnes ingen helhet

av Helga Flatland. Utgitt 2013.

For bare en måneds tid siden kom den siste boka om Trygve, Tarjei og Kristian som ble drept på oppdrag i Afghanistan. Jeg har lest denne boka på mobilen, og brukte ebokbib-appen min til å låne den fra fylkesbiblioteket. Kjempekjekt!

Forlaget Aschehoug skriver:

Helga Flatland har begeistret kritikere og lesere. Nå fullfører hun sin trilogi om bygda som mistet tre gutter på oppdrag i Afghanistan.

Det er desember 2012. Fem år har gått siden Tarjei, Trygve og Kristian ble drept av en veibombe i Afghanistan. Ragnhild, bygdas lege, vet mye om hva som fikk guttene til å reise, og hva dødsfallene har gjort med dem som ble igjen. Hvordan livet etterpå fortoner seg for foreldreparet Karin og Hallvard, eller for Bjørn, som kom levende tilbake - uten heltestatus. Gjennom Ragnhilds blikk ser vi hvor ulikt menneskene forholder seg til tap, erkjennelse og overlevelse. Hennes fortelling viser også hvordan hjelperen selv kan bli avhengig av de som skal hjelpes.  "Det finnes ingen helhet" er en roman om forsoning, om veien videre etter en stor katastrofe og en stor sorg.

Det finnes ingen helhet

Det finnes ingen helhet er en fin bok. Den er like lettlest som de to forgående, men ikke tåredryppende og hjerteskjærende som en av de andre. I romanen får vi vite enda mer om hvordan livet fortoner seg for de som er igjen. Noen historier er det kanskje viktigere å høre om enn andre. Karin og Hallvards historier om å finne tilbake til livet (og hverandre) er en av de historiene som er fine, men som ikke tilfører trilogien så mye nytt. Bjørns historie om å være den som overlever, er noe nytt.

Selve lesingen av denne romanen ble litt oppstykket for min del, fordi jeg måtte lese Jeg nekter om igjen underveis. Det gjør også at selve omtalen av denne boka blir litt knapp.

Neste bok ut er Leve posthornet av Vigdis Hjort hvis jeg rekker å lese boka før den må returneres.

Litteratursirkelen min skal lese Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede av Jan Wiese. Denne har jeg funnet i elektronisk utgave hos nasjonalbiblioteket.

2 kommentarer

Tine

29.09.2013 kl.18:49

Jeg syntes faktisk Bjørn sin historie var den viktigste. Hvordan et ektepar takler å miste et barn har vi liksom lest mange ganger, men hvordan Bjørn som var en del av firkløveret takler å komme hjem, syntes jeg var en original historie.

Jeg har lest Wiese sin bok, og kan anbefale den varmt :)

drømmeland

29.09.2013 kl.20:16

Tine:
Tine:
Det vil jeg si meg selv helt enig i, Tine! Godt beskrevet! Hallvards sykdom og Karins reise tilbake til virkeligheten, hvis man kan kalle det det, var vel egentlig ikke nødvendig å vite noe om?! Å vite hvordan Bjørn følte det, var noe nytt som beskriver mye av livet etter at de tre andre har gått bort. Jeg valgte å endre litt på innlegget mitt etter at du kommenterte, for jeg er helt enig med deg! Takk for hyggelige innspill!

Skriv en ny kommentar

drømmeland

drømmeland

29, Oslo

Bok. Bøker. Elsker å lese! Rett og slett. Bloggen er mitt bibliotek, en form for arkiv der jeg holder oversikt over bøkene jeg har lest. Du finner meg også på http://bokelskere.no/Ingeborgb

Kategorier

Arkiv

hits